Kinas kraftige respons på covid-19 er velkjent. I noen regioner har mange kirker – både offisielle Tre Selv-kirker og uregistrerte – blitt nektet å åpne igjen etter at nedstengingen ellers har tatt slutt. Det har tvunget dem inn i mindre samlinger i hjemmene, eller på nett. Samtidig er det rapporter fra Henan og Jiangxi-provinsene som forteller at overvåkingskameraer nå er installert på alle statlig godkjente religiøse møtesteder.
Pandemien ser ut til å ha gitt en ‘praktisk demonstrasjon’ av at overvåkning med digital teknologi innenfor landets grenser fungerer. Dette har ført til en global etterspørsel av slik teknologi, særlig fra andre autoritære myndigheter.
Fra Vest-Afrika til Sentral-Amerika har myndighetenes fokus på å bekjempe pandemien gitt større rom for islamister og organiserte kriminelle grupper til å konsolidere og utvide sin maktbase og territoriale kontroll. Dette var også tema i fjorårets utgave av World Watch List.
I kommunistiske regimer i Latin-Amerika fortsetter pandemien å bli brukt som unnskyldning for å overvåke kirker og påtvinge strengere restriksjoner. Katolske og protestantiske ledere på Cuba ble arrestert, torturert og idømt strenge bøter etter en masseprotest i juli hvor de tok til orde for sosial rettferdighet. I Nicaragua og Venezuela har de styrende partiene satt i gang bakvaskelseskampanjer mot katolske biskoper, og de har stengt kirker og trukket tilbake lisenser. I Vietnam har statlige og ikke statlige aktører brukt utbruddet av covid-19 til å bakvaske kirker.