I områder kontrollert av islamske ekstremister kan kristne ikke offentlig uttrykke sin tro, og kirkene er ødelagt eller overtatt av ekstremister. I nord har kristne måttet flykte på grunn av Tyrkias invasjon, en invasjon som har skapt større utrygghet for kristne.
Syrias pågående borgerkrig har gjort landet til et arnested for forfølgelse av kristne. Uroen, som var begynt å bli mindre, har blitt forverret av den økonomiske krisen i kjølvannet av covid-19. Mange kristne er fortsatt internflyktninger eller er flyktninger i andre land som et resultat av over et tiår med krig og økende islamsk ekstremisme. Invasjonen av tyrkiske styrker nord i Syria sent i 2019 skapte større ustabilitet, og ser ut til å ha blitt brukt av enkelte islamistiske ekstremister som et dekke for økte muligheter til å ramme kristne.
I områder kontrollert av islamistiske ekstremistgrupper er offentlige uttrykk for kristen tro bannlyst og de fleste kirker har blitt beslaglagt eller ødelagt. I regjeringskontrollerte områder er den trusselen mindre, men de skjer fortsatt bortføringer av unge kristne, og islamistiske grupper, herunder IS-militante, er fortsatt aktive.
Kristne fra muslimsk bakgrunn er sårbare for press fra sine familier og nærmiljøer, som ser på konvertering fra islam som noe som bringer vanære.
Forfølgelsen er fortsatt på ekstremt nivå for kristne i Syria, både offentlig og i det private. Likevel er det en liten trend mot et mindre press på de kristne. Dette kommer av at territoriene som islamistiske ekstremistgrupper ar kontrollert, krymper. Covid-19 har forverret mange eksisterende sårbarheter sist år. Offentlig press på kristne fortsetter å øke, selv om kristne opplever litt mindre press fra sine familier og nærmiljøer.
Det er litt færre rapporter om vold, noe som følger trenden fra de siste par årene, mens trusler om angrep, bortføringer og tvangsekteskap er konstant.
Kristne er spesielt under press i den siste bastionen under kontroll av islamistisk milits i idlib-provinsen i nordvest og i Hasakah-provinsen i nordøst, hvor IS, tyrkiske styrker eller opposisjonsgrupper støttet av Tyrkia har fortsatt å angripe sivile og kirkelige mål.
Kristne fra muslimsk bakgrunn er sårbare for ulikeformer for voldelig og ikke-voldelig forfølgelse over hele landet, men de er spesielt utsatt i nordvest og nordøst.
Åpne Dører oppmuntrer den lokale kirken gjennom å styrke kirkens lederskap og hjelpe dem til å utnytte muligheten for å tjene folket i den pågående krisesituasjonen. Dette gjøres i samarbeid med lokale kirker.
Mulighetene som finnes er:
Åpne Dører ber også for troende i vanskelige situasjoner og for situasjonen generelt.
Himmelske far, vi ber om din fred i Syria. Måtte du bringe en ende på krigen og volden, slik at ditt folk kan blomstre. Vær med dem som ikke har noe hjem. Styrk kirken vår, familien vår, slik at de kan fortsette å bringe ditt håp ut i lokalsamfunnene.
Amen
NB! Dokumentet er på engelsk
Leder: President Bashar Al-Assad
Befolkning: 18,9 mill.
Kristne: 677,000
Hovedreligion: Islam
Regjeringsform: Republikk
Plassering: 12
Siste år: 11
Score: 81/100
Siste år: 82/100
Syria onsdag 17. mars 2021
I disse dager er det ti år siden borgerkrigen i Syria startet. Pastor Edward i Damaskus forteller: «Fra prekestolen kjenner jeg glede over å kunne bringe den eneste medisinen som hjelper mennesker i nød, det eneste budskapet som gir håp i en desperat situasjon»
Syria fredag 18. desember 2020
Noen personer glemmer vi aldri. Jina og sønnen Abraham, eller Apo, som Jina kaller ham, er noen av dem. I mars 2019 besøkte Åpne Dører den unge kvinnen i Aleppo, Syria. Hun fortalte sin historie om hvordan mannen hennes Rober ble kidnappet for seks år siden, og hvordan menigheten hjelper henne. Hvordan har hun og sønnen det nå, midt i pandemien som påvirker hele verden?
Syria mandag 5. oktober 2020
Krig. Forfølgelse fra den islamske stat. Økonomisk krise. Covid-19. Krigsherjede Syria møter stadig nye trusler, men ondskap kan ikke stoppe kirken fra å være et ‘Senter for håp’.