I den nordlige, shariastyrte delen av Nigeria er det en sterk økning i drap og massakrer på kristne, og bølgen av angrep beveger seg sørover. Kristne i muslimske områder blir utsatt for sterk diskriminering.
Flere kristne blir drept for sin tro i Nigeria enn i noe annet land. Voldelige angrep fra Boko Haram, militante hausa/fulani-nomader, ISWAP (en alliert med IS) og andre islamistiske ekstremistgrupper er vanlig i nord og i midtbeltet av landet, og blir stadig vanligere lengre sør.
I disse angrepene blir kristne ofte drept eller får sin eiendom og det de skal ha å leve av ødelagt. Menn og gutter er spesielt sårbare for drap. Kvinner og barn som blir etterlatt er svært sårbare og levende vitnesbyrd omangripernes makt. Gjerningsmennene blir sjelden stilt ansvarlige. Kristne kvinner blir ofte bortført og voldtatt av disse militante islamistgruppene, og noen ganger tvunget til å gifte seg med muslimer.
Kristne fra muslimsk bakgrunn opplever å bli avvist og presset av sine familier. Under Muhammadu Buharispresidentskap (fra 2015) har man sett en skarp økning i forsøkene på å tvinge islamisering på landet, inkludert å utpeke muslimer til nøkkelstillinger i det offentlige.
Mange kristne som blir drevet ut av sine landsbyer og vekk fra levebrødet sitt er tvunget til å bli internflyktninger (IDPs), og lever ofte i uoffisielle IDP-leire. Den kontinuerlige okkupasjonen av landsbyene deres av fulanimilits, mangelen på regjeringens støtte, mangelen på gode utdanningsmuligheter for barna og den høye sårbarheten for internflyktningene gjør at disse troende fortsetter å lide også etter at de ble utsatt for det første brutale angrepet.
Nigeria har steget flere plasser på World Watch List, og forfølgelsen har blitt verre på alle livsområder, både offentlige og private. Vold mot kristne utført av Boko Haram, fulanimilits og ISWAP (Islamic State West AfricaProvince) -såvel som andre, uidentifiserte angripere – har ført til enorme lidelser i de kristne samfunnene. Nigeria kom med i «topp 10» på WWL 2021 fortrinnsvis fordi volden har økt og begynt å spre seg til andre deler av Nigeria, og regjeringen ser ut til å være uvillige eller ute av stand til å beskytte sine kristne innbyggere. Angrep fra islamistiske ekstremister har ikke avtatt under covid-19-pandemien. Mange kristne som har holdt seg hjemme for å stoppe spredningen av viruset har vært sårbare og utsatt for angrep.
Forfølgelse, og spesielt voldelige angrep, er vanligst i nord og i Nigerias midtbelte. Myndighetenes forsøk på å islamisere landet er utbredt, og påvirker til og med kristne majoritetssamfunn i sør. Kristne som har konvertert fra islam er svært sårbare nord i landet, spesielt i de områdene som er styrt av sharia-lover. Kristne som lever i leire for internflyktninger er også spesielt sårbare.
Åpne Dører har vært til stede i Nigeria siden tidlig på 1990-tallet.
Vår visjon for Nigeria er en kirke med en sunn forståelse av lidelse samt hvordan man kan respondere bibelsk på den, som gir god åndelig omsorg til barn, større finansiell stabilitet i kirker utenfor byene, fostring av tjenende lederskap blant pastorene, større oppmerksomhet rundt forfølgelse av kristne, en tilpasset traumebehandling for forfulgte og en relevant støtte til kristne lokalsamfunn som er hardt rammet av målrettede angrep. For å oppnå dette gjør vi blant annet:
Herre Jesus, takk for motet til mine brødre og søstre i det nordlige Nigeria. Beskytt dem og sørg for deres behov. Må Din kjærlighet skinne gjennom kristne i Nigeria som vitner om hvem Du er.
Amen
NB! Dokumentet er på engelsk
Leder: President og generalmajor Muhammadu Buhari
Befolkning: 206,2 mill.
Kristne: ca. 95,4 mill.
Hovedreligion: Kristendom
Regjeringsform: Republikk
Plassering: 9
Siste år: 12
Score: 85/100
Siste år: 80/100
Nigeria 13. mai 2020
«Jeg ble skutt i hodet, men kula trengte ikke gjennom. Det er et mirakel at jeg fortsatt lever». Det forteller den angelikanske presten og rektoren Bayo Famonure, som sammen med kona Naomi og deres to barn ble angrepet og skutt av fulanimilits første uken i mai.
Nigeria 20. mars 2020
Pastor Marcus Abana har sitt virke i Adamawa-staten i nordlige Nigeria. I 2014 angrep Boko Haram lokalsamfunnet hans: kirker ble brent, landsbyer ble ransaket, menn og kvinner ble drept. Måneder senere forlot Boko Haram landsbyen, og pastoren og noen andre flyttet hjem igjen. Pastor Marcus forteller:
Nigeria 7. februar 2020
Nylig har vi fått flere nye rapporter om Leah Sharibu, som etter et skoleangrep for to år siden ble nektet frigivelse fordi hun ikke ønsket å konvertere til islam. Nå har vi fått opplysninger som tyder på at hun fortsatt er i live, og at hun har fått et barn i fangenskap.