Kristne fra muslimsk bakgrunn blir sett på som vestlige agenter og blir trakassert og arrestert. Det er forbudt å ha gudstjenester på hovedspråket farsi, og assyriske og armenske kristne blir behandlet som annenklasses borgere.
Iranske myndigheter ser på konvertering av muslimer til kristen tro som et forsøk fra vestlige land på å underminere det islamistiske styret. Kristne fra muslimsk bakgrunn blir mest forfulgt, for det meste av myndighetene, men også fra sine familier og lokalsamfunn. Razziaer mot undergrunnsmenigheter er vanlig, og ledere og medlemmer har blitt arrestert og gitt lange fengselsstraffer angivelig for «forbrytelser mot den nasjonale sikkerheten».
Mange iranere er bare muslimer i navnet, og noen nye kristne blir akseptert fra sine familier. Konvertitter fra strengere muslimske familier opplever høyere grad av forfølgelse hjemme.
Kristne fra armenske og assyriske folkegrupper er anerkjent og beskyttet av staten, men blir fortsatt behandlet som annenklasses borgere. De får ikke lov å fortelle andre om Jesus eller snakke farsi (persisk) på gudstjenestene.
Forfølgelsen i Iran er fortsatt på ekstremt høyt nivå, og det er en liten økning i antall rapporter om voldshendelser. Covid-19 har rammet landet hardt, og mange troende har et desperat behov for mat og hjelp. Tiltak for å bekjempe viruset har også gjort kontakten mellom kristne vanskelig, og i økende grad utforsker de fellesskap og disippeltrening på nett.
Mange iranske innsatte, herunder noen som sitter inne for sin tro, ble løslatt fra fengslet i et forsøk på å bekjempe spredningen av covid-19 i overfylte fengselsceller. Samtidig var det andre kristne som ble sittende fengslet og rettergangen mot andre kristne fortsatte.
Kristne fra muslimsk bakgrunn er mest sårbare for forfølgelse – både fra myndighetene og fra lokalsamfunnet.
Myndighetskontrollen er høyest i tettbefolkede strøk, mens landdistriktene er overvåket i mindre grad. Likevel gir anonymiteten i urbane strøk mer frihet for de kristne til å organisere møter og aktiviteter enn på landet, hvor den sosiale kontrollen er høyere.
Åpne Dører støtter kirken i den farsi-talende verden gjennom samarbeidspartnere med følgende aktiviteter:
I de aktivitetene over er det en spesiell oppmerksomhet rettet mot spesifikke målgrupper som ledere (m/k), kvinner, (eks-)fanger, ungdom, ungdomsledere og barn.
Herre Jesus, vi løfter opp våre forfulgte brødre og søstre i Iran. Må du være følbart tilstede hos dem som er fengslet for sin tro. Gi dem mot til å fortsette å være dine vitner. Rør hjertene til de som styrer landet, og vi ber om økt religionsfrihet. Gi trøst til dem som har blitt forkastet av familien og samfunn.
Amen!
NB! Dokumentet er på engelsk
Leder: Øverste leder Ayatollah Ali Khamenei
Befolkning: 83,6 mill.
Kristne: ca. 800.000
Hovedreligion: Islam
Regjeringsform: Islamisk republikk
Plassering: 8
Siste år: 9
Score: 86/100
Siste år: 85/100
Iran fredag 18. september 2020
Med din støtte og gjennom våre partnere, har undergrunns- kirken i Iran under covid19-pandemien fått mulighet til å dele ut mat og sanitærartikler. Troende fra undergrunnskirken forteller hvordan nødhjelpen har påvirket menneskene rundt dem.
Iran mandag 28. oktober 2019
10. februar ble Abdolreza (Matthias) Haghnejad arrestert da iranske sikkerhetsstyrker raidet en huskirke i Rasht, der han ledet et kristent møte. Bibler og mobiltelefoner ble konfiskert. Mellom 31. januar og 23. februar ble Khalil Dehkanpour, Hossein (Elisha) Kadivar, Kamal Naamanian, Mohammed Vafada, Shahrooz Eslamdous, Babak Hosseinzadeh, Mehdi Khatibi and Behnam Akhlaghi, som alle er medlemmer av samme menighet, også arrestert.
Iran onsdag 19. desember 2018
To menn og to kvinner, alle iranske konvertitter, ble arrestert da 13 sivilkledde vakter fra Revolutionary Guards ransaket fire hjem 2. Desember. Vaktene konfiskerte bøker, telefoner og datamaskiner.