I sør, hvor salafistbevegelsen står sterkt, er kristne utsatt for ulike typer angrep. Kristne kvinner og jenter står i fare for å bli bortført, voldtatt og tvangsgiftet. Antallet konvertitter fra islam øker, selv om de risikerer å bli kastet ut av familien sin eller drept.
Forfølgelse mot kristne i Egypt skjer mest på lokalsamfunnsnivå. Hendelser inntreffer oftest i Øvre-Egypt, hvor salafistbevegelser utøver en sterk innflytelse på landdistriktene, noe som skyldes et høyt nivå av analfabetisme og fattigdom. Hendelsene varierer fra at kristne kvinner blir trakassert dersom de går på gata, til at kristne nabolag blir drevet ut av sinehjem av ekstremistisk mobb.
Al-ashar-universitetet, som er et av de mest innflytelsesrike muslimske universiteter i verden, har en framskutt plass i det egyptiske samfunnet – og til og med i grunnloven. Universitetets storimam, Ahmed el-Tayyeb, har tydelig uttalt at det er ikke noe rom for muslimer til å konvertere til kristen tro.
Myndighetene i Egypt snakker positivt om Egypts kristne befolkning. Men mangelen på seriøse forbedringer av loven, sammen med uviljen hos lokale myndigheter til å beskytte kristne, gjør dem sårbare overfor alle typer angrep, spesielt i Øvre-Egypt. Grunnet regimets eneveldige natur er verken kirkeledere eller andre kristne i en posisjon til å ta til orde mot disse urettferdighetene.
Videre, og i sterk kontrast til hvordan moskeer og islamske organisasjoner blir behandlet, blir kirker og kristne organisasjoner underlagt restriksjoner når det gjelder å bygge nye kirker eller å drive sosialt arbeid. Kristne fra alle bakgrunner møter hindringer når de må finne (nye) steder å ha gudstjenester. Hindringene kommer både av statlige restriksjoner, fra lokal fiendtlighet og fra pøbelvold.
For kristne fra muslimsk bakgrunn er det svært vanskelig å leve ut sin kristne tro, siden de møter et enormt press fra sine familier til å vende tilbake til islam. Staten gjør det også umulig for dem å få en offentlig anerkjennelse av konverteringen.
Selv om Egypts plassering på World Watch List er uforandret, har det vært en svak økning i den allmenne motstanden mot kristne siden forrige år. Det er rapportert færre voldsrelaterte hendelser mot kristne, men dette oppveies av en økning i motstand fra familien, lokalsamfunnet og på menighetslivet.
De fleste hendelsene og angrep fra mobb finner sted i Øvre-Egypt, den sørlige delen av landet som er kjent for å være mer konservativ og radikal enn i nord. Guvernementet al-Minya er beryktet for å ha det høyeste antallet angrep på kristne. Likevel opplever kristne i de økonomisk tilbakestående jordbruksdistrikene i nord en tilsvarende grad av motstand fra islamistiske ekstremister, spesielt i landsbyene og byene i Nil-deltaet.
Islamistiske ekstremistgrupper, slik som Det muslimske brorskapet, har støtte over hele landet, mens voldelige islamistisk militsgrupper driver åpen aktivitet på Sinai-halvøya i det nordøstre hjørnet av landet.
In cooperation with local churches and other partnering ministries, Open Doors is supporting the church in Egypt through the following activities:
Lord Jesus, thank You for our brothers and sisters in Egypt. May You comfort and provide for all those who have been attacked, or lost loved ones, in recent years. Help Christians who come under attack in their schools, their workplaces, and their family lives to flourish, that others may see Your light and love shining through them.
Amen!
NB! Dokumentet er på engelsk
Leder: President Abdel Fattah el-Sisi
Befolkning: 102,9 mill.
Kristne: ca. 16,3 mill.
Hovedreligion: Islam
Regjeringsform: Republikk
Plassering: 16
●
Siste år: 16
Score: 75/100
Siste år: 76/100
Egypt søndag 17. juli 2022
«Ekstremistene trodde jeg var død», forteller Youssif. Sammen med storfamilien er de samlet i tantens hjem. I 2018 reiste den samme gruppen på dagstur til et kloster i nærheten. De dro 15 stykker, men bare åtte kom hjem igjen. På vei tilbake fra klosteret angrep islamske ekstremister varebilen deres. Halvparten av familien deres, samt sjåføren, ble drept.
Egypt onsdag 13. juli 2022
I en koptisk kirke i Egypt møter vi Boutros, en eldre mann som feier kirken. Han tar en pause når besøkende går forbi. «Jesus er konge!», sier han med glitrende øyne og peker mot himmelen. Han viser oss stolt korset han har tatovert på håndleddet.
Egypt mandag 19. april 2021
62 år gamle Nabil Habashy Salama, som for fem måneder siden ble bortført av en IS-tilknyttet gruppe i Sinai, er blitt skutt og drept.