I Nuba-fjellene har tusener av kristne blitt fordrevet og drept i regjeringens kampanje for etnisk rensing av minoritetsgrupper.
I andre deler av landet har mange kirker blitt revet, og kirkeledere har blitt arrestert for å uttale seg mot forfølgelse. Blasfemilover har blitt brukt for å forfølge kristne, og mange er redde for å dele sin tro i frykt for å bli beskyldt for «handlinger som oppmuntrer til frafall fra islam».
Å forlate islam for å følge Jesus er ulovlig og kan straffes med døden. Troende med muslimsk bakgrunn holder derfor ofte sin tro skjult. Enkelte har blitt plassert i husarrest av familien når deres nye tro har blitt oppdaget.
Mange kristne ledere har blitt truet eller arrestert av myndighetene. Mange kristne har blitt arrestert. Flere kirker er revet, mens andre er oppført på en offisiell liste over kirker som skal rives. Kristne i områder som Nuba-fjellene opplever jevnlig angrip hvor det er pågående konflikt mellom regjeringsstyrker og opprørsgrupper.
Til tross for maktfordelingsavtalen har landets politiske kaos gjort at situasjonen for kristne er svært usikker. Etniske spenninger mellom arabere og afrikanere og forholdene mellom muslimer og kristne kompliserer situasjonen. Løsrivelsen av Sør-Sudans i 2011 gjorde de kristne mer sårbare, da størrelsesforholdet til den muslimske befolkningen ble endret, og konservative muslimer fortsatte sitt arbeid med å innføre Sharia.
Den høye skåren i kategorien kirkeliv gjenspeiler regjeringens kontinuerlige press mot kirken på ulike måter.
Protester mot den tidligere presidenten, Umar Hassan Ahmad al-Bashir, har før til at landet har falt én plassering. Under hans styre ble flere kirker revet, som en del av innføringen av sharia, et løfte han hadde han gav som et følge av løsrivelsen fra Sør-Sudan.
Åpne Dørers visjon for Sudan er en kirke som er teologisk rustet, som er i stand til å opprettholde for å hjelpe kristne til å være sterke i møte med forfølgelse.
I partnerskap med den lokale kirken gir Åpne Dører:
Himmelske Far, takk for den modige troen til våre kristne søsken i Sudan. Beskytt dem og sørg for vår kristne familie i Nuba-fjellene. Vi ber om at du må virke i hjertene til lederne i landet, slik at folket kan leve i frihet, bli behandlet rettferdig og få oppleve fred.
Amen!
NB! Dokumentet er på engelsk
Leder: Presidentstillingen ubesatt - et militærråd og en sivil opposisjonsallianse har signert en maktfordelingsavtale. Nåværende statsminister er Abdalla Hamdok.
Befolkning: 42,5 mill.
Kristne: ca. 2 mill.
Hovedreligion: Islam
Regjeringsform: Republikk
Plassering: 7
Siste år: 6
Score: 85/100
Siste år: 87/100
Sudan 21. september 2020
Det er ikke så ofte man kan dele gode nyheter når det gjelder trosfriheten i land hvor det skjer forfølgelse av kristne . Desto hyggeligere er det når det kommer gode nyheter fra Sudan, et land som inntil nå har vært rangert som nummer sju på Åpne Dørers World Watch List. Og Sudans to millioner kristne, som har tålt mye under al-Bashirs islamiststyre, er forsiktige optimister.