fredag 21. januar 2022
«Norske myndigheter må ta inn over seg at kristne i mange land er en svært utsatt minoriet». Det uttaler Asle Toje, forsker i utenrikspolitiske spørsmål. Sammen med stortingspolitikerne Olaug Bollestad og Abid Raja var han invitert til å uttale seg om årets World Watch List den 19. januar.
«Dette er forferdelige tall for forfølgelse», var responsen fra Abid Raja (V). «Tusen takk til Åpne Dører som publiserer World Watch List, slik at vi får vi de faktiske tallene for hvordan det er for kristne verden over». Raja har selv vært initiativtaker til et internasjonalt nettverk av parlamentarikere for trosfrihet, IPPForb, og brenner selv for trosfrihet: «At du har rett til å tenke, tro og utføre din religion slik du selv vil er essensielt viktig for menneskenes frihet...Troen skaper samhold og fellesskap og gir mye til hvert enkelt individ, men kan også brukes til å undertrykke andre».
«Tallet for antall forfulgte kristne er sjokkerende høyt», supplerte Olaug Bollestad (Krf), «og funnene uroer meg. Det viser at kampen for trosfriheten er viktigere enn noen gang». Hun forteller at partiet hennes de siste årene har sørget for en tidobling av bevilgningen til trosfrihet gjennom Utenriksdepartementet, og mener verdens forfulgte troende ikke har råd til at vi nedprioriterer dette viktige arbeidet.
Asle Toje, utenrikspolitisk forsker og nestleder i Nobelkomitéen, tok for seg metodikken bak World Watch List og kommenterte den faglige kvaliteten på rapporten. «Det er interessant å se hvor grundig metodologien er. Dette er en metodologi jeg kjenner igjen fra andre typer makromålinger i utenrikspolitikken. Kristne forfølges ikke bare fordi de er kristne, men World Watch List siler og forsøker å finne gode tall for hvem som forfølges på grunn av sin tro», sa han blant annet. «Funnene samsvarer med det andre forskningsrapporter har antydet, blant annet Pew Research, om at trosfriheten i verden har dårlige kår».
Toje trakk særlig fram den negative utviklingen i India, og synes det er forstemmende at et land med en stor og svært gammel kristen minoritet lar intoleransen bre om seg. Dette må få følger for norsk utenrikspolitikk, mente han: «Norske myndigheter har tradisjonelt vært tilbakeholdende med å peke ut og støtte en spesiell religiøs gruppe. Men slik tilstanden nå er, må norske myndigheter ta inn over seg det faktum at kristne i mange land opplever storskala menneskerettighetsbrudd og forfølgelse. Det er noe jeg håper utenriksministeren tar med seg i dialogen vi har - med Afghanistan når det gjelder bistand og India når det gjelder handel».
Selve lanseringsforedraget ble holdt av faglig leder i Åpne Dører, Ole Petter Erlandsen. «I 29 år har Åpne Dører publisert tall for forfølgelse av kristne», kunne han fortelle, «og aldri før har vi målt en så høy grad av forfølgelse som akkurat nå». 360 millioner kristne blir nå utsatt for svært høy eller ekstrem grad av forfølgelse. Og mens Nord-Korea i 20 år har toppet statistikken, må de i år se seg forbigått av Afghanistan.
«I september fikk Taliban tak i etterretningsrapporter over mulige kristne», fortsatte han. «Det var starten på en klappjakt på kristne, noen ganger fra dør til dør». Menn som ble tatt ble torturert for at de skulle røpe flere, deretter ble de skutt. Kvinner og unge jenter ble gitt som krigsbytte til unge talibansoldater. For ikke å gi Taliban ytterligere opplysninger som kan være farlige, har Åpne Dører valgt å ikke gå ut med tall over antall drepte.
Erlandsen fortalte også at Talibans seier har vært en inspirasjon for andre jihadistgrupper, og pekte særlig på Afrika sør for Sahara. Her finnes et utall islamistiske grupper med samme agenda – bruk av vold for å innføre et islamistisk styresett. Sju av de ti landene hvor vold er hovedproblemet befinner seg nettopp i Afrika sør for Sahara. «Enkelte områder er tømt for kristne, og mange kristne er fordrevet», kunne han fortelle.
En annen trend er at stadig flere kristne befinner seg på flukt. Kristne flyktninger er sårbare, særlig dersom de befinner seg i et område hvor kristne er i mindretall. Kvinner er spesielt utsatt, og blir ofre for seksuell trakassering og overgrep, enten under flukten eller inne i flyktningeleirene. Mange velger å ikke la seg registrere som flytninger, og går dermed glipp av de fordelene en formell flyktningstatus fører med seg.
I tillegg er det et problem, fortalte Erlandsen, at autoritære stater har blitt mer autoritære, og at pandemitiltak og ny teknologi benyttes til å kneble Kirken. I flere land har kirker som har måttet stenge under pandemien ikke fått tillatelse til å åpne igjen.
Hele lanseringsforedraget med kommentarer kan du se i sin helhet på Åpne Dørers youtube-kanal.