Eritrea tirsdag 31. mai 2022
«De snakket strengt til oss og nektet oss å gå på møtene. Noen ganger låste de oss inne», forteller Mirjam* fra Eritrea. Hun fikk et forvandlende møte med Jesus innenfor pentebevegelsen. Men i møte med gleden i Jesus, fikk hun også oppleve forfølgelse.
Mirjam* forteller:
Jeg vokste opp på et barnehjem som ble drevet av katolske nonner. Slik begynte mitt kristne liv. Selv om familien min var muslimer, praktiserte jeg ikke muslimsk tro, siden jeg ikke vokste opp hos dem.
Da jeg kom til det katolske barnehjemmet, begynte nonnene å lære meg og de andre barna om Gud og Bibelen. Jeg var en kristen og så på meg selv som katolikk. Jeg spurte dem til og med om å få ta nattverd og bli døpt.
Mens jeg fulgte de katolske tradisjonene og deltok i den katolske kirken, møtte jeg på noen unge mennesker. De hadde startet noe som lignet en reformbevegelse.
Alt i bevegelsen til disse unge menneskene – sangen og lesningen av Guds ord – kjentes som liv for meg. Det toppet seg da jeg erfarte en enorm glede. Jeg visste at jeg var forvandlet! Jeg var bare 15 år gammel, men jeg merket det. ‘Nå er jeg ikke lenger den samme personen’. Jeg var full av glede, men jeg var ung og visste ikke at jeg var blitt frelst.
Det jeg visste, var at jeg var fylt med Den hellige ånd og hadde blitt forvandlet til et nytt menneske.
Som sagt bodde jeg på et katolsk barnehjem, og det var der forfølgelsen startet. Nonnene var forvirret da de så forandringen i meg. De var ikke glade. De snakket strengt til oss og nektet oss å gå på møtene. Noen ganger låste de oss inne.
Men vi var ungdommer og lyttet ikke til dem. Når vi fikk muligheten, snek vi oss ut for å delta på møtene. På det tidspunktet hadde jeg oppdaget at det var ‘pinse’-møter.
Jeg måtte utholde livet på barnehjemmet og den katolske høyskolen fram til jeg begynte på universitetet. Da jeg gikk andre eller tredje året på universitetet, ble det kjent at myndighetene ikke gav pinsemenigheter tillatelse til å praktisere. Etter dette var det ulovlig å delta i en selvstendig kirke, også på universitetet. Alle steder ble kristne som stod på Guds ord, frosset ut. Mange som tok imot Jesus, opplevde å bli isolert fra familien og hjemmet sitt.
Som følge av at kirkene offisielt stengte, ble livet vanskelig – særlig for de unge. Men til tross for dette, når du vet at du aldri kan bli den samme igjen... Du betaler prisen fordi det er verdt det.
I tjue år har forfølgelse vært en del av livet i Eritrea. Vi er blitt vant til det. Livet er alltid i fare, men du må finne en måte å leve med det.
Du kan blir arrestert til enhver tid. Men selv om vi er redde, lever vi i frimodighet. Du kan ikke si at du er ‘kristen’. Men alle kan identifisere deg; som Bibelen sier: «Ved dette skal alle forstå at dere er mine disipler: at dere har kjærlighet til hverandre.»
Om du viser kjærlighet og omsorg, er ærlig og har disse verdiene som Jesus hadde, da kan de lett identifisere deg. Du må være ‘pente’*.
Du sier ikke stygge ord til andre, for eksempel på jobb. Du prøver å skape et behagelig miljø rundt deg. Da sier folk: ‘Du må være ‘pente’. De beundrer verdiene, men de vil ikke følge etter. De fleste ønsker ikke å bli ‘pente’, men de ser opp til verdiene.
Ortodokse er opptatt av religionen sin. Konvertering blir sett på som et svik. ‘Du har endret religion’, sier de, som om du er på vei til helvete.
Å være ‘pente’ blir sett på som noe veldig galt. Dette forkynner mange ortodokse menigheter, noe som er veldig leit fordi det finnes mange flotte ortodokse.
Mange kom til tro etter at forfølgelsen begynte. Lurer du på hvorfor? Evangeliet setter deg fri!
Jesus er livet. Derfor følger vi Ham. Vårt håp er ikke i denne verden. Vårt håp er i himmelen. Vi venter på Jesus.
I salme 23 står det: «Om jeg enn skulle vandre i dødsskyggens dal, frykter jeg ikke noe ondt. For du er med meg.» Selv om du er i fengsel, om du er på gaten eller du blir jaktet på – Gud er med deg.
*Navnet er endret av sikkerhetsgrunner
*’Pente’ er egentlig en betegnelse på pinsevenner, avledet fra det greske ‘pentékosté’. I praksis brukes det som samlebetegnelse på alle evangeliske trossamfunn.