11. oktober 2019
Hvem hadde trodd at håpet skulle være så radikalt? At det å kjempe for like rettig- heter for alle i Midtøsten, på tvers av trossamfunn, skulle føre til store endringer? Rami*, lederen for syvårs-kampanjen Håp for Midtøsten, husker godt da han for første gang delte kampanjen med en kollega. «Du forstår at du prøver å endre hele den sosial-politiske virkeligheten i Midtøsten, ikke sant?» var svaret han fikk.
Helt fra oldkirken har de kristne vært en selvfølgelig og integrert del av Midtøsten. Nå opplever de sosiale og juridiske restriksjoner, diskriminering og forfølgelse. Håp for Midtøsten er et talerør for kristne i dette området. Kampanjen har som utgangspunkt at kristne er og ser på seg selv som en del av Midtøsten. De ønsker reformer som hele samfunnet kan dra nytte av. De ønsker håp om en fremtid for alle kristne i regionen.
Midtøsten dekker et stort område. Fokuset for kampanjen er begrenset til to land som har stått overfor en stor krise, Syria og Irak.
Åpne Dører står sammen med Middle East Concern og lokale menigheter om kampanjen. Vi har fokus på tre hovedområder som er viktige for det kristne samfunnet i Irak og Syria: (1) retten til likeverdig statsborgerskap for alle, (2) verdige bo- og leveforhold for alle, (3) å identifisere og utruste religiøse ledere som kan spille en rolle i forsoningsarbeid og gjenoppbygging av lokalsamfunn.
Håp for Midtøsten startet med en global underskriftskampanje. Dokumentet med 808 172 signaturer fra 143 land ble levert til FN i
desember 2017. Men det sluttet ikke der. Kristne i Irak føler seg fortsatt ikke trygge, og i Syria er situasjonen ustabil. Nå gjelder det å smi mens jernet er varmt, og bygge videre på oppmerksomheten rundt underskriftskampanjen. Vi vil øke den internasjonale oppmerksomheten, som igjen kan utløse økonomisk støtte og være til hjelp for kristne i Syria og Irak.
Takket være bønner og støtte fra kristne over hele verden har situasjonen begynt å endre seg for kristne i Midtøsten.
I etterkant av underskriftskampanjen har Håp for Midtøsten blitt et samlet engasjement for å sikre støtte til ulike religiøse grupper i Irak og Syria. Som følge av kampanjen har USA og FN gitt midler til religiøse minoriteter i Irak, og Storbritannia har etablert en egen talsmann for religionsfrihet. Sistnevnte åpnet opp for økonomisk støtte fra staten til religiøse minoriteter i Irak. Videre førte det til at Storbritannia og USA arrangerte en felles konferanse for å promotere religionsfrihet gjennom internasjonal bistand.
Dette kan virke både teknisk og ubetydelig, men det er likevel elementer som kan ha stor påvirkning. Litt etter litt er vi med på å skape endring.
Det skjer ikke bare endringer på den internasjonale arenaen, men også i lokalsamfunnene. Takket være din støtte og forbønn har vi kunnet gi nødhjelp og traumebehandling. Hjem og skoler har blitt gjenoppbygd, og flere har fått hjelp til å skaffe inntektsbringende arbeid.
Dine gaver er også med på å støtte to nye prosjekter i Irak. Våre partnere jobber med å utvikle et senter med jurister som skal dokumentere enkelthendelser med diskriminering av kristne. De jobber med å utruste og styrke lokale kristne advokater slik at de kan føre sine saker på en strategisk og trygg måte. Gjennom disse prosjektene ønsker vi å utruste kristne til å kjempe for sine rettigheter slik at de fortsatt kan bli værende, som en del av befolkningen i Midtøsten.
Vi er nå halvveis inne i denne syvårs-kampanjen, og det er fortsatt en lang vei å gå. Vi ønsker å stå sammen med kirken i Irak og Syria, og vi ønsker å løfte frem deres situasjon. De kristne i Irak og Syria er håpet for sine land. La oss stå sammen som én kirke i bønn.
* Navn er endret av sikkerhetsmessige årsaker.