Russland torsdag 21. juni 2018
VM i fotball 2018 startet med kampen mellom Saudi-Arabia og vertsnasjonen Russland på Luzhniki stadion i Moskva. «Dette er en svært vanskelig tid for menneskerettigheter i Russland,» uttaler den russiske programdirektøren for Human Rights Watch, Tanya Lokshina. Hun snakker om fotball-VM 2018, som ble sparket i gang i Moskva tidligere i måneden.
Siden Vladimir Putin ble Russlands president i 2012 har det vært en «massiv innskrenking av menneskerettighetene,» sa hun til Australian Associated Press i forrige uke.
«Det vi ser i Russland i dag når det gjelder ytringsfrihet, er bare ødeleggende,» sa hun. «Det blir verre for hvert år.»
«Det er ingen tegn på at ... forfølgelse av religiøse minoriteter og utenlandske misjonærer vil ta slutt.»
Men hun sa at VM i det minste kan få satt lys på overgrepene: «Russland er i rampelyset, mange fans kommer fra hele verden, i tillegg til mange medier ... Det hele kan lede folks fokus til den dype krisen for menneskerettigheter i Russland.»
Blant utfordringene russerne står ovenfor er innskrenkingen av religionsfriheten, siden innføringen av den såkalte "Anti-misjonær loven" for to år siden.
Ut fra denne loven blir enkeltpersoner rettsforfulgte og pålagt tunge bøter, opptil seks år i fengsel, og utlendinger blir utvist.
En amerikansk misjonær, Donald Ossewaarde, som hadde base i den russiske byen Oryol, var en av de første som ble dømt ut fra denne loven. I mars 2017 leverte han en klage til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) der han hevdet at hans rett til religiøs frihet hadde blitt krenket av loven etter at han ble funnet skyldig i å gjennomføre «ulovlige misjonæraktiviteter.» Han hadde holdt ukentlige bibelmøter hjemme i 14 år før loven ble introdusert.
Etter klagen til domstolen i fjor, skrev Ossewarde på sin blogg: «Russland kan velge å ikke respektere avgjørelsen i EMD hvis den finner at det er en overtredelse i mitt tilfelle, men det vil være en forlegenhet for dem, og kanskje det resulterer i en endring av loven. Å føre saken gir internasjonalt press på Russland.»
Ossewaarde forlot landet etter at hans forsøk på å anke slo feil i Russland. EMD henvendte seg til den russiske regjeringen i juli i fjor med en rekke spørsmål, men det regionale nyhetsbyrået Forum 18 sa i forrige måned at det ennå ikke er kjent om regjeringen har svart.
«Det er ingenting som tyder på at ... forfølgelse av religiøse minoriteter og utenlandske misjonærer vil ta slutt,» sa USAs ambassadør til Vatikanet, Callista Gingrich, i går (13. juni) under en rundebordskonferanse som Ukraina, holdt på den amerikanske ambassaden i Roma.
«I dag blir Russland rangert blant de verste overtredere av religiøse frihet og menneskerettigheter,» sa hun, ifølge den katolske avisen The Tablet.
I februar kritiserte US Commission on International Religious Freedom den såkalte «anti-misjonær loven» - offisielt titulert som «Yarovaya loven», etter en av dens forfattere - formelt introdusert som en målestokk på antiterror i juli 2016: «Vag og problematisk definisjon av ’ekstremisme’ i russisk lov gir myndighetene bredt mandat til å blande seg inn i fredelig religiøs overholdelse og forfølge troende.»
En domstol i Russland avsa nylig den lengste kjente fengselsstraffen for å holde et religiøst møte i landet.
En muslimsk mann, Ilgar Aliyev, ble 28. mai dømt til åtte år i fengsel og to år med restriksjoner av en domstol i republikken Dagestan, for ’å lede og involvere andre’ i studiet av bøker skrevet av den avdøde tyrkiske teologen Said Nursi.
Ifølge Forum 18 vil, «en håndhevelse av loven vanligvis tolke dette som en fortsettelse av aktiviteten til den forbudte ekstremistorganisasjonen 'Nurdzhular', som til og med muslimer i Russland benekter at eksisterer.»
Den lengste dommen som tidligere er kjent for et slikt møte, var fire års fengsel. Aliyev har anket dommen, men forblir arrestert.
I februar hevdet en gruppe fra IS at den sto bak et angrep på en russisk-ortodoks kirke i Kizlyar, Dagestan, hvor fem mennesker ble drept og fem andre skadet.
I mellomtiden har minst 30 Jehovas vitner blitt dømt for kriminelle aktiviteter i Russland i løpet av de siste seks månedene, ifølge Forum 18.
«Håndhevelse av loven og aksjoner mot Jehovas vitner over hele Russland eskalerer,» hevdet nyhetsbyrået. «Virksomheter som håndhever denne loven, satte i gang flere væpnede raid i fire andre regioner i løpet av en uke i slutten av mai og tidlig i juni, etterfulgt av langvarige forhør og fengslinger.»
I fjor gjorde Russland gruppen fredløs, stengte ned dets administrative senter og 395 lokale menigheter, og beslagla eiendeler.
Ektefellene til Jehovas vitner som har blitt fengslet skrev et åpent brev til Russlands menneskerettighetsråd sist uke, som de kalt «et fortvilet rop.»
Syv av de 32 konkurrerende lagene i VM kommer fra land som finnes på Åpne Dører World Watch List 2018 av de 50 landene hvor det er farligst å leve som kristen.
Kristne i Iran, Saudi-Arabia, Nigeria, Tunisia, Mexico og Colombia «er ikke fri til å leve ut sin tro uten å møte forfølgelse - enten det er avvisning, isolasjon, fornektelse av rettigheter og frihet, eller til og med vold.»
I mellomtiden er Russland på Åpne Dørers «Persecution Watch Countries»", land som ikke er blant de 50, men som det holdes øye med.