Iran 27. desember 2017
På tross av alvorlig forfølgelse av kristne, sprer en spirende vekkelse seg i den persisk-talende verden, spesielt blant unge mennesker i Iran. Men mange nye troende er isolert og uten ledelse i sin søken etter å kjenne Gud og forstå Hans ord. Det tvinger dem til å finne nye og alternative måter å samles på for å bli disippelgjort.
Illustrasjonsfoto: Åpne Dører
«Hvem er jeg?» og «Hvordan skal jeg leve som en kristen?» er spørsmål kristne over hele verden stiller seg. Iran står på syvendeplass på Åpne Dørers World Watch List (forfølgelseslisten). I landene der forfølgelsen er størst, har de troende ofte ikke noe sted å gå med sine åndelige spørsmål og utfordringer. Ofte får de ikke tak i kristne bøker, ikke en gang bibler - og de kan ikke møtes i en kirke.
25 år gamle Aref* er ny i troen, og hans åndelige vekst ble avbrutt da kirkelederen hans ble arrestert. 22 år gamle Nagmeh* opplevde også at hennes åndelige liv gikk i nedoverbakke. Hun var en av de heldige som fikk være med i en hemmelig ungdomsgruppe, men Nagmeh hadde likevel et desperat behov for å få undervisning og inspirasjon.
Aref og Nagmeh er ikke alene om å ha mistet interessen for islam. Mange iranske ungdommer møtes i største hemmelighet for å dele opplevelser og motta undervisning, til tross for at kristne møter er ulovlige. Mest av alt møtes de for å tilbe Herren sammen; de nye unge troende har en stor tørst etter Ham! De ønsker å være et lys i verden, og de vil modnes til fremtidige ledere i den voksende iranske kirken.
Utbredelsen av den kristne tro fører til bekymring og frykt blant det ledende islamske presteskapet. Det kristne iranske nettstedet Mohabat News forteller om en høyt profilert geistlig, ayatollah Alavi Boroujerdi, som uttalte følgende: «Rapporter indikerer at spesielt de unge blir kristne i større religiøse byer som Quom. De går i huskirker for å konvertere til kristendommen».
Artikkel 18, en gruppe som jobber med menneskerettigheter, rapporterer til Åpne Dører at den iranske regjeringen ser på kristne konvertitter som en trussel for landets islamske identitet:
«Det iranske regimet frykter kristendommens vekst i Iran. Dersom stadig flere iranere konverterer til kristendommen, vil berettigelsen til det iranske regimet, som er grunnlagt på et islamsk teokrati, svekkes.»
Digital kommunikasjon endrer åndelig liv for isolerte troende
Presset på kristne i Iran tvinger kirken til å søke alternative måter å være kirke på. Mange går på nett for å finne fellesskap og få pastoral hjelp. Iran har flest internettbrukere i Midtøsten; hele 47 millioner! I dag har mange iranske landsbyer tilgang til raskt mobilt internett, og dette skaper mange muligheter for troende som ellers er helt isolert.
For ti år siden kom Shifa* til tro på Kristus gjennom et troende søskenbarn. Men da kusinen ble kastet i fengsel, ble Shifa alene med sin tro. Helt alene med Bibelen og sine egne tanker, ble det vanskelig for Shifa å vokse i troen.
«Min kusine ga meg en bibel, samt noen kristne bøker og CD'er. Men selv om jeg hadde tatt imot Jesus, så føltes det som om jeg nesten ikke kjente Ham.»
Hjemme var Shifa redd for å dele sin nye tro. Det å komme fra muslimsk bakgrunn gjorde det ikke bare forbudt å konvertere til kristendommen; det var også en skam for familien. Hun kom ikke til å bli den første som ble banket opp eller stengt inne for sin tro.
«Siden jeg var så isolert, visste jeg ikke hva jeg gikk glipp av. Det er så mange velsignelser med å tilhøre en menighet; man kan stille spørsmål om Bibelen, og få pastoral omsorg. Uten at jeg visste det, hadde mine personlige problemer hindret meg fra å vokse på egenhånd.»
Shifa er en av mange som har levd isolert med sin tro, og kjent på savnet etter pastoral omsorg.
«Folk i landet mitt bærer virkelig på mye smerte. De trenger helbredelse for å bli i stand til å modnes og vokse i Kristus. Også i huskirkene er det et enormt behov for kristne ledere og pastoral omsorg. For å kunne gi denne omsorgen, må du først helbredes for dine egne sår.»
Nå gir Shifa nye troende det som hun selv har savnet. Hun har startet en online kirkegruppe for isolerte troende i byen hun kommer fra.
«Selv savnet jeg pastoral omsorg og noen som kunne undervise meg. Dette kan jeg nå være med på å gi til nye isolerte kristne. Bibelen alene er ikke nok. For å vokse som kristen, trenger du også medkristne du kan vokse sammen med, og be sammen med. Det er det jeg ønsker for studentene mine: at de må vokse i Kristus.»
Åpne Dører støtter og hjelper nye kristne i den persisk-talende verden gjennom partnere og kontakter i Midtøsten. Av sikkerhetsgrunner kan vi ikke avsløre nøyaktig hvordan.
* Navn er endret av sikkerhetshensyn.