Nigeria torsdag 11. november 2021
Søndag 31. oktober ble 60 kristne bortført under en gudstjeneste i delstaten Kaduna nord i Nigeria. Banditter er nå et større problem for Nigeria enn terrorister, sier lederen for det Abuja-baserte forskningsinstituttet Centre for Democracy and Development.
Gudstjeneste i den nordlige delen av Nigeria. Illustrasjonsfoto. © Åpne Dører
Midt under gudstjenesten i baptistmenigheten ‘Emmanuel’ i Kaku Daji stormet væpnede banditter inn og bortførte 60 gudstjenestedeltakere. Én person ble drept i tumultene som oppstod. Og siden telefonnettet i delstaten var koblet ut, fikk ikke ofrene varslet omverdnen.
Nedstenging av telenettet er ett av tiltakene myndighetene i Kaduna har gjort for å stanse bandittenes aktiviteter. Ifølge lederen i Christian Association of Nigeria (CAN) i Kaduna, presten Joseph Haya, har dette virket mot sin hensikt. Ikke bare ble ofrene forhindret fra å varsle, men ifølge ofrenes familier forlangte bandittene mer løsepenger fordi det var blitt så mye vanskeligere å få kontaktinfo på ofrenes familier. «Bandittene kommer stadig nærmere sentrale områder», sier Josehp Haya. «Kirken i Kakau Daji ligger mindre enn tre kilometer fra Sabon Tasha. Myndighetene har bommet når det gjelder virkemidler, og dette har ikke dempet utryggheten i delstaten».
Ifølge Idayat Hassan, direktør for Centre for Democracy and Development i Abuja, er bandittenes virksomhet nå et større problem for Nigeria enn terrororganisasjonene Boko Haram og ISWAP.
Jo Newhouse, Åpne Dørers talsmann for arbeidet i Afrika sør for Sahara, er betenkt over utviklingen. «Kidnappingen er nok et sjokkeksempel på frekkheten hos de såkalte bandittene, og det viser hva som skjer når det i praksis er straffefrihet», sier han. «Ved å tillate lovløse tilstander svikter myndighetene sine egne borgere på det groveste, og det skapes grobunn for ekstremisme».
Men motivene til bandittene er sammensatt. Det er aldri opplagt om kristne blir angrepet fordi de er kristne, eller rett og slett fordi de er enkle mål, eller begge deler. Observatører peker på at Boko Harams ideologi, ihvertfall til en viss grad, finnes i bandittenes tankegang.
Det som uansett er klart, er at myndighetenes tafatthet gir grobunn for mer spenninger og større mistillit til myndighetene. Senatet i Nigeria vedtok nylig en resolusjon hvor de oppfordrer president Buhari til å stemple bandene som terrorister og bekjempe dem på bred front. «Presidentens taushet har så langt vært nedslående», sier en av representantene i Sentatet.
«Vi oppfordrer Kristi kropp i alle land til å være i bønn for at de kidnappede kristne skal bli løslatt», sier Jo Newhouse fra Åpne Dører. «Be om at Herren bruker denne hendelsen til å skape et gjennombrudd i situasjonen. Be også om at Gud beskytter de troende og at de må erfare Guds fred midt i denne situasjonen».