Eritrea fredag 19. november 2021
I mai 2022 er det 20 år siden myndighetene forbød alle menigheter som ikke var eritreisk-ortodokse, romersk-katolske, lutherske eller sunni-muslimske. Siden den gang har tusenvis av kristne fra ‘ulovlige’ trossamfunn blitt holdt innesperret - under elendige forhold.
Fra hemmelig bønnesamling i Eritrea. © Åpne Dører
I disse dager arrangeres det fakkeltog i 19 byer og steder over hele Norge. Fokus er på dem som er i fangenskap for sin tro. Eritrea er ett av de landene der mange kristne ledere sitter i fengsel, og som trenger vår forbønn.
Lite har skjedd når det gjelder trosfrihet og menneskerettigheter i Eritrea. Verken fredsavtalen mellom president Afewerki og den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed i 2018, eller det faktum at Eritrea i januar i år ble valgt inn som medlem av FNs menneskerettighetsråd, ser ut til å ha bidratt. Snarere tvert om – stadig mottar vi rapporter fra våre lokale representanter om en forverring av forholdene etter koronaepidemien og oppblomstringen av Tigray-konflikten i grenseområdene mot Etiopia. Her har eritreiske styrker blir anklaget for overgrep både mot sivilbefolkningen i Etiopia og eritreiske flyktninger i Tigray.
«Kirken i Eritrea trenger sårt vår forbønn», sier Yasin A*, leder for Åpne Dørers arbeid i Øst-Afrika. «Myndighetene viderefører den ideologiske linjen som skapte forfølgelsen. Presset på kirkene har økt i 2021, og pandemien gir myndighetene et påskudd til å utøve ytterligere kontroll over kirkene», sier han.
Human Rights Watch 2021 bekrefter dette bildet. «Eritreere som er tilknyttet ikke-godkjente trossamfunn, risikerer å bli fengslet, torturert eller få eiendelene sine stjålet. For å bli løslatt kreves det at man skriftlig gir avkall på sin religiøse tilknytning», heter det. «...Eritreere blir utsatt for arrestasjon og lange fengselsstraffer, uten lov og dom og uten mulighet til å anke. Soning skjer ofte i svært overfylte fengselsceller eller skipskontainere. Mishandling av fanger, inkludert tortur, er vanlig»
Mens arrestasjoner og løslatelser av ‘alminnelige’ kristne skjer i bølger, har flere framtredende pastorer blitt holdt innesperret i mellom ti og tyve år. De fleste av dem sitter i Wongel Mermera-fengselet i Asmara med brev- og besøksforbud. Dette er regnet som et av de verste forhørssentrene i landet, med hyppig bruk av ‘shelas’, det vil si fangehull-lignende eneceller, bruk av fysisk vold og slag under fotsålene.
Våre kilder i Eritrea har nylig gitt oss en statusoppdatering på langtidsfangene i landet:
1. Pastor Haile Naigzhi. I mai er det 17 år siden den tidligere lederen for Eritreas Full Gospel/Kale Hiwot Church ble arrestert. I tidlige morgentimer ble han ført bort fra sitt hjem og tatt med til Wongel Mermera i Asmara, hvor han fortsatt holdes fanget. Han antas å være ved dårlig helse. Hans kone og barn rømte fra landet i 2013 og har fått opphold i et annet land etter at de mottok informasjon om at myndighetene planla å arrestere dem.
2. Dr. Kiflu Gebremeskel ble arrestert i mai 2004. Han var grunnleggeren av Southwest Full Gospel Church og medlem av hovedstyret til Full Gospel Church i Eritrea. Dr. Kiflu har en doktorgrad i matematikk fra universitetet i Chicago, og før han ble pastor på fulltid var han avdelings- og fakultetsleder på Universitetet i Asmara. Hans kone og fire barn har ikke fått besøke ham etter at han ble arrestert. To av barna deres har flyttet til utlandet, mens to av dem fortsatt bor i Eritrea. Dr. Kiflu har flere ganger blitt observert under streng bevoktning mens han har blitt fraktet til og fra sykehuset, og det er antatt at han har utviklet diabetes og stressrelatert høyt blodtrykk.
3. Pastor Million Gebreselasieble ble i 2004 arrestert ved en politiveisperring og fraktet til politistasjonen. Der ble han holdt fanget i rundt to måneder før han ble flyttet til Wongel Mermera, hvor han fortsatt befinner seg. Gebreselasieble er en kvalifisert anestesilege som arbeidet på Massawa sykehus samtidig som han var pastor for Massawa Rhema kirke. Han er enslig; hans foreldre døde for mange år siden, og hans eneste søster har fått asyl utenlands.
4. Den ortodokse presten Futsum Gebrenegus ble arrestert i november 2004 etter anklager om å ha vært involvert i vekkelsen i den ortodokse kirken. Han var også Eritreas eneste psykiater. Siden han ble arrestert har hans kone avgått ved døden. Hans eneste barn bor fortsatt i Eritrea. Sønnen var svært ung da hans far ble arrestert, og det blir nå fortalt at hans psykiske helse er dårlig.
5. Den ortodokse presten og teologen Gebremedhin Gebregiorsis ble arrestert i november 2004 for angivelig å ha involvert seg i vekkelsen i den ortodokse kirken. Han er far til seks voksne barn, hvorav de fleste fortsatt bor i Eritrea.
6. Legen Tekleab Menghisteab, som også er ortodoks prest, ble arrestert i november 2004, også han etter anklager om at han skulle ha vært delaktig i den ortodokse vekkelsen. Hans familie har fått asyl i utlandet. Menghisteab sliter med store skader på øynene.
7. Pastor Kidane Weldou ledet Full Gospel Church i mange år, og var i tillegg i hovedstyret til Gideons International i Eritrea. Han er gift og har fire døtre - noen kilder sier tre - som bor i Eritrea. Da pastor Weldous bil ble funnet forlatt i 2005, antok familien at han var blitt arrestert. Som for alle de andre familiene, har ikke hans barn og kone noen mulighet til å kontakte ham. Kilder forteller at han har blitt sett på øyeklinikken, og det antas at øynene er blitt skadet som følge av diabetes etter mange år med elendige soningsforhold.
8. Den ortodokse patriarken Abune Antonios, som nå er 94 år, ble fratatt sin tittel i 2007 og plassert i husarrest i hovedstaden Asmara. Der bor han fortsatt. Han er ved svært dårlig helse.
Selv om dette er dårlige nyheter, hender det likevel at noen blir løslatt:
Ogbamichael Teklehaimanot, seniorpastor i Full Gospel/Kale Hiwot Church, ble arrestert etter å ha deltatt i et protestantisk bryllup i 2005 og satt til 10 måneders straffarbeid og isolasjon i Sawa militærleir. Han ble holdt i Barentu i seks år, løslatt og deretter arrestert påny et halvt år senere etter at et menighetsmedlem på flukt fra myndighetene ringte ham. Han ble løslatt i juni 2018 og hadde da svært dårlig helse. Ifølge kilder har han raskt blitt bedre.
Dette kan vi be om for Eritrea:
* Navn er endret av sikkerhetshensyn.