Kina mandag 21. juni 2021
18. juni 2021 er det 40 år siden bibelbeholdningen i Kina ble doblet på en natt. Perleprosjektet fikk stor internasjonal oppmerksomhet i etterkant. Time Magazine omtalte det som den største operasjonen i sitt slag i Kinas historie. Perleprosjektet var et svar på nødropet fra kinesiske kristne: «Gi oss en bibel!»
I ly av nattemørket fraktes den dyrebare lasten opp på stranden av ivrige kinesiske kristne.
Antall kristne i Kina hadde vokst med flere millioner på kort tid, og bibelbehovet var stort. Guds ord ble høyt verdsatt, og mange kristne ropte inderlig til Gud om å få en bibel. De var villige til å betale en høy pris.
I forbindelse med 40-årsjubileet er boken med den spennende historien, En million mirakler, endelig klar på norsk. Her får du møte både kinesiske kristne og de som deltok i Perleprosjektet.
utdrag fra s 147, Én million mirakler
Mei-Ling var en av Åpne Dørers kontakter inne i Kina. Hun reiste rundt i distriktene for å dele evangeliet. Her møter hun en annen ung kvinne, Chen, som forteller:
«Jeg hadde ikke min egen bibel, selv ikke etter at jeg begynte å forkynne Ordet, men jeg skrev av Det nye testamentet for hånd fra en bibel som min gudfryktige bestemor hadde fått låne for meg. Jeg er født inn i en kristen familie, men under Kulturrevolusjonen mistet vi alle biblene våre. Med mitt eget håndskrevne nytestamente var det mulig for meg å studere Skriften og forkynne Ordet.»
Chen forteller videre til Mei-Ling om noe som hendte i nabolandsbyen:
«Tre bord ble satt opp midt i landsbyen; på to av dem var det stabler med mat og søtsaker, og på bordet i midten sto tre boller som luktet stramt av urin.
Politisjefen smilte selvtilfreds av de tre pastorene som hadde sittet i fengsel en tid og var tydelig svekket. ‘Jeg skal gjøre det enkelt for dere’ sa han til dem. ‘Dere kan frasi dere troen ved rett og slett å forsyne dere av alle godsakene vi har satt framfor dere. Eller dere kan avslå maten og gå tilbake til fengselet.’
Folket stimlet sammen for å se hva de gjorde. Da kom politiet med en liten bunke bibler de hadde konfiskert hos lokale kristne. ‘Uansett hva dere velger’, fortsatte politisjefen, ‘kommer vi til å brenne disse biblene – hvis ikke dere drikker innholdet i nattpottene.’
Flokken gispet. Noen klappet. De tre lederne sa ingenting. Alt ble stille noen øyeblikk, så gikk de tre fram i tur og orden, tok en nattpotte hver og drakk.
Politiet stirret vantro, og de kristne gråt av lettelse. Da oppgaven var utført, samlet de tre pastorene sammen biblene og delte dem ut til de kristne. Politisjefen var tydelig rasende, men lot dem gjøre det før han sendte dem tilbake til fengselet.»
«Overlevde de?» spurte Mei-Ling, forferdet over det hun hadde hørt. «Ja da. To år senere ble de satt fri, og de tjener fortsatt Herren.»
Vel hjemme igjen sa Mei-Ling til Lili: «Det er skrikende behov for bibler over hele landet, og alle venter spent på Perleprosjektet. Mange er villige til å ofre livet, om så skulle være, for å dele ut disse biblene. Nettverket i Zhejiang og Shanghai er klart, og de venter bare på å komme i gang!»
Første gang jeg hørte om Perleprosjektet var på ettersommeren 1981, mens jeg ledet norske team som smuglet bibler inn til Øst-Europa. Lite visste jeg da at jeg 30 år senere skulle være med på å feire 30 års jubiléet på ‘Michael Beach’, stranden der biblene ble tatt i land.
De som hadde vært mannskap ombord i slepebåten ‘Michael’ og på lekteren ‘Gabriella’, som den dro etter seg, fikk møte kineserne som hadde tatt imot biblene juninatten i 1981.
Alle hadde de et vitnesbyrd som sa: «Det var ikke oss, vi var bare et redskap i Guds mektige hånd. Uten Gud hadde det ikke vært mulig å gjennomføre dette prosjektet.»
Endelig fikk mannskapet møte noen av kineserne som var på stranden for å ta imot den dyrebare lasten mirakelnatten 30 år tidligere. Det ble sterkt! Ansvarshavende på lekteren ‘Gabriella’, Cor Beukema, kunne ikke komme seg inn på stranden for å treffe de som tok imot biblene. Han hadde ansvaret for å losse de 232 ett-tonns blokkene med bibler.
Inne på stranden stod en kineser og så på alt som ble brakt inn til land. Han ville så gjerne takke de som kom med biblene. Han visste ikke hvordan dette ble gjort, men han forstod at ute i mørket et sted var det en båt. Han la på svøm utover. Cor, som var på lekteren, oppdaget personen som kom svømmende i mørket og dro ham ombord. De kunne ikke kommunisere med ord. De tok hverandre i hendene og klemte hverandre, før han hoppet ut i havet igjen og svømte mot land.
Nå er jeg vitne til at disse to treffes igjen. De ser på hverandre og omfavner hverandre en gang til - 30 år etter. Det renner noen tårer, og Cor forteller om det helt spesielle øyeblikket da det kom en mann svømmende i mørket - for å takke; han har aldri glemt dette dyrebare møtet.
Mens vi står der ved vannkanten, kommer følgende historie fram: Rett bak stranden viste det seg at det var et utsiktstårn hvor det til enhver tid befant seg to vakter som overvåket området. Dette hadde ikke de som rekognoserte under planleggingen av Perleprosjektet lagt merke til. Den kvelden ‘Michael’ ankom med biblene, har kineserne senere funnet ut at de to vaktene i tårnet hadde drukket og var sovnet på vakt. Dette gjorde at de ikke oppdaget det som foregikk nede på stranden.
«Uten Guds hjelp ville ikke dette prosjektet vært mulig», ble det nok en gang konstatert.
Lederne av Perleprosjektet, og etter hvert mannskapet på båten, forberedte seg godt. Det ble en solid trosreise med opp og nedturer, der de gjennom alt til slutt kunne se tilbake på Guds ledelse og trofasthet:
utdrag fra s 80, Én million mirakler
«Brødre», begynte han, «dere vet sikkert at vi har fått en forespørsel fra Kina om en million bibler. Vi trenger deres hjelp.»
Doug påla dem taushetsplikt, og så la han fram planene for Perleprosjektet. «Lekteren er under bygging, biblene er under trykking, men vi trenger en god taubåt. Vi har lett over alt, men hittil har vi ikke funnet det vi trenger.»
Styret lovet å gå inn i bønn - om nødvendig hele natten. Mens de ba, sa en av dem flere ganger: «Herren minner meg stadig om Singapore.»
De ba en stund til før Eddie Cairns avbrøt dem: «Stopp. Gud har gitt meg et syn. Jeg så en stor slepebåt, støttet opp av fire stag. Den hadde rustrød bunn og sto under et stort tre som strakte greinene ut over den.»
Så ba de: «Herre, hvor i Singapore er denne båten?»
«Tre kilometer fra flyplassen», var svaret.
De fikk tak i båten, og alle de andre brikkene falt etter hvert på plass. Perleprosjektet ble realisert natten 18. juni 1981.