onsdag 9. juni 2021
Kirken i Kina har vært gjennom ekstrem forfølgelse, men har også opplevd perioder med større grad av frihet. Friheten har vært en lettelse, men noen vil si at den har gjort kirken mer profesjonalisert – for profesjonalisert, kanskje – og at dette har gått på bekostning av lidenskap og fokus. Hva skjer når forfølgelsen igjen er på frammarsj – vil det føre til en ny oppvåkning for Kirken?
Ruth Zhao* var utøvende kunstner i den kinesiske hærens Cultural and Performance Division. Hun var berømt for sine opptredener og vant flere priser.
Nylig ble alt snudd på hodet. Ruth fikk beskjed av sin overordnede om å slutte å gå på kristne møter og hun ble bedt om å forlate sin tro. Siden hun var en del av Kinas militære personell kunne hun ikke være kristen, fikk hun vite. Beslutningen var en del av en større kampanje som hadde til hensikt å renske ut ‘uønskede’ elementer i landets væpnede styrker.
Ruth stod overfor et viktig valg: Fornekte troen og beholde jobben og posisjonen, eller stå fast i troen og risikere alt.
Troen kunne og ville hun ikke gi opp, selv om hennes leder stadig presset henne. Hun fortsatte å nekte, men innså etter hvert at tiden var inne til å forlate sin post.
Oppsigelsen gjorde sjefen rasende. Han straffet Ruth ved å ta fra henne alle priser og utmerkelser hun var blitt tildelt, og han reduserte pensjonen hun hadde opparbeidet seg gjennom mange år. På den måten mistet hun både jobb og økonomi, samt sitt gode navn og rykte.
![]() |
![]() |
![]() |
Under Kinas nåværende ledelse har det skjedd en fullstendig reversering av religionspolitikken. Ruth er bare én av svært mange som har fått livet snudd på hodet av den økende forfølgelsen. 2014 ble på mange måter et vendepunkt med stenging av kirker, arrestasjoner og raid mot gudstjenester og møteplasser. Og slik har det fortsatt, noe som skaper utrygghet og frykt hos de kristne.
Enda verre ble det da myndighetene i februar 2018 skjerpet håndhevelsen av religionslovene. Siden da har regjeringen presset uregistrerte husmenigheter til å registrere seg, og truet med at de ellers kan bli ansett som ulovlige.
«Kirker er stengt ned», forteller Caleb*, Åpne Dørers medarbeider. «En menighet lå i en fem-etasjes bygning; hvor Kirken brukte to etasjer der de kunne samle 200. Kirken ble raidet, stengt og forseglet. Myndighetene trengte seg på og knuste alt utstyret deres.»
Restriksjoner, press, advarsler og noen ganger razziaer er blitt en del av det kristne livet i Kina i 2021. Pastorer og medarbeidere diskuterer regelmessig fordeler og ulemper ved å registrere kirkene hos myndighetene, og risikoen og konsekvensene de vil møte dersom de nekter.
Myndighetene vil ha færre kirker; det betyr mindre arbeid med å overvåke dem. De ønsker å kneble Kirken og gjøre den mindre synlig, slik at den blir svak og borte fra offentligheten. For å unngå å bli oppdaget og stengt ned, har de kristne begynt å flytte møtene fra sted til sted. Mange husmenigheter har redusert antallet per menig- het og møtes i større grad enn tidligere i hjemmene.
De årene Kirken nøt en viss frihet, skjedde det en del endringer. Kirken ble mer ‘moderne’, eller kanskje ble den mer en kopi av vestlige kirker. Lidenskapen for Guds nærvær og kraft og fokuset på åndelige disipliner ble gradvis erstattet av andre ‘prioriteringer’, som moderne kirkeledelsesmodeller, bygging av kirkefasiliteter og den intellektuelle jakten på teologistudier.
«Vi fortsetter å se mennesker komme til tro år etter år», sier Caleb. «Samtidig har nedgangen i forfølgelse ført til at troen har blitt svekket. Kraft til å stå fast under press er blitt mangelvare blant mange ledere og troende det siste tiåret.»
I Åpne Dører har vi sett det som vår oppgave å gå inn og styrke den forfulgte kirke gjennom blant annet disippelgjøringskurs, trening i å drive ungdomsarbeid og bevisstgjøring på hvordan møte forfølgelse.
«Det er vårt oppdrag å hjelpe Kirken å gjenoppdage sin åndelige arv», sier Caleb alvorlig. «Vi lengter etter å se kristne i Kina stå faste og sterke under forfølgelse, båret av Guds nåde og kraft. Vi ønsker å se en levende, utholdende kirke som ikke bøyer seg for fiendens krav. Dette er vår drøm.»
«Dette var en øyeåpner! Tusen takk for muligheten til å lære», sa en deltaker på et seminar hvor vi underviste om hvordan forberede seg på forfølgelse. Mannen hennes har tidligere vært fengslet for distribuering av bibler. Selv har hun opplevd motstand ved mange anledninger. «Jeg har opplevd mye forfølgelse. Men når livet er mer stabilt, har min ånd blitt mindre våken. Undervisningen kom til rett tid. Det er på tide å forberede seg, siden forfølgelsen eskalerer i ulike områder i Kina. Jeg vil gi det jeg har lært videre til andre.»
En ung pastor deltok også på ‘forfølgelsesforberedende undervisning’. Han fortalte om farens kirke, som ble presset til å registrere seg. Myndighetene lokket ved å si at dersom de registrerte kirken, ville de kunne fortsette å ha møter – de måtte bare sende inn en liste over alle de troende i menigheten. Kirkens ledelse valgte å registrere kirken.
Det var en felle. Navnelisten ble brukt av myndighetene til å true de eldre. De fikk beskjed om at dersom de fortsatte i kirken, ville myndighetene skape hindringer for barns og barnebarns utdanning og framtidige jobbmuligheter.
Den unge pastoren delte det han hadde lært om forfølgelse med kirkens ledere. De sa at de skulle ønske de hadde deltatt på Åpne Dørers opplæring før de valgte å registrere kirken – da hadde de ikke gitt etter så lett.
Sammen med sine medarbeidere knelte den unge pastoren, og de ba sammen. De innså behovet for å bruke tid med menigheten for å forberede dem på forfølgelse, og lære dem å verdsette sin tro.
2021 markerer 100-årsjubiléet for etableringen av det kinesiske kommunistpartiet. «Vi forventer at regjeringen vil utøve sterkere kontroll ved alle sider av samfunnet. Lokale kirker må holde lav profil, og være kreative i måten de møter andre troende på», sier Caleb.
«Disippeltrening en til en, eller i mindre grupper, vil få større plass, da store møter for lengst er borte. Det kan være en velsignelse, siden mennesker igjen vil bli fokuset og ikke programmet i kirken.»
Din forbønn og støtte hjelper Åpne Dører med å gi opplæring til kristne i Kina, slik at de kan stå sterke i møte med den økende forfølgelsen. Peony*, lederen for Åpne Dørers arbeid i Kina, sier: «Det er viktig at vi står sammen med kinesiske troende i denne vanskelige tiden, for å oppmuntre dem og styrke deres tro.»
* Navn er endret av sikkerhetsmessige grunner.
![]() |
![]() |
![]() |
Samtidig må en huske på at Kina er stort, og at situasjonen for kristne kan være svært forskjellig i ulike deler av landet.
Kilde: World Watch List 2021