India torsdag 8. juli 2021
I India, verdens største demokrati, ønsker hinduekstremister å ødelegge Kirken. Bruk av antikristen propaganda og løgner har ført til en økning i diskriminering og vold mot kristne. Ikke engang under pandemien har angrepene og diskrimineringen tatt en pause. Som kristne kjenner vi Guds løfte om at vi kan bli ‘slått ned, men ikke ødelagt’. Kirken i India trenger at vi står sammen med dem. Sammen kan vi endre historien.
«Hva skal vi gjøre med hinduekstremistene?» spurte en pastor på en pastorkonferanse i den indiske hovedstaden i 1996. Spørsmålet ble møtt med latter: Hvorfor skulle de bekymre seg for ekstremister? India var jo en sekulær stat.
Siden den gang har hinduekstremister stått bak en voldsom økning av forfølgelse av kristne og andre trosminoriteter. Mens ekstremistene tidligere ble sett på som fanatikere, har de etter hvert fått stadig mer innflytelse i samfunnet.
Den politiske ideologien bak kalles ‘Hindutva’ og er en ideologi som vokste fram tidlig på 1900-tallet. Skaperne av ideologien mente at når India en dag ble uavhengig, skulle det være som en hindunasjon, med én kultur (hinduistisk), én religion (hinduismen) og ett språk (hinduismen). I starten hadde hindutva-bevegelsen liten oppslutning. Men i løpet av de 75 årene India har vært selvstendig, har den gradvis fått mer innpass i mange miljøer. I dag styres landet av ledere som bekjenner seg til hindutva-ideologien og som arbeider aktivt for at India skal bli en hinduistisk nasjon.
I 2014, da hindutva-partiet BJP kom til makten, sa en av Indias ledere at den kristne troen skulle være borte fra landet innen 2021. Siden da har forfølgelsen mot kristne økt år for år. Den siste tiden har vi sett tusenvis bli ofre for forfølgelse gjennom angrep på evangelister, pastorer, kirker og alminnelig troende.
En av grunnene til økt forfølgelse, er alle løgner som blir spredt. Antikristen propaganda har ført til alvorlig forfølgelse og vold i store deler av landet. Det begynner umerkelig, med mistenkeliggjøring og løgner. Holdningene mot de kristne endres litt etter litt, og etter hvert oppleves det som greit både å diskriminere, utestenge og angripe. De som oppildner til vold, tror at volden er berettiget.
Kristne og muslimer tar over landet En av løgnene som blir spredt, forteller at kristne betaler fattige for å konvertere. Kristne misjonærer og veldedige organisasjoner misbruker utenlandske midler for å konvertere hinduer, hevder ekstremistene. Slik propaganda blir trodd og har fått negative følger. Store internasjonale hjelpeorganisasjoner er kastet ut av landet. Kastesystemet Diskriminering basert på kaste har vært forbudt siden 1950, men fortsatt er det indiske samfunnet sterkt segregert og preget av kastesystemet. I hinduismen deles menneskene inn i fire ulike klasser: Det er prester (brahmaner), herskere(khastriya), arbeidere (vaishya) og tjenere (sudra). Fem prosent av Indias befolkning er brahmaner, ti prosent tilhører khastriya og vaishyakasten mens 64 prosent er en del av sudrakasten, som skal tjene de høyere kastene.
Plasseringen i kastehierarkiet har også mye å si når det gjelder inntekts og utdanningsmuligheter. I tillegg bor kastene hver for seg; 95% av alle giftemål skjer innad i kastene og «skitne» jobber er foreholdt lavkastene. Ifølge hinduismen er det karma, hvordan du levde i ditt tidligere liv, som avgjør hvilken kaste du blir født inn i. På den måten kan en si at de som er i de laveste kastene har gjort seg «fortjent» til sin skjebne.Med en slik samfunnsmentalitet er det vanskelig å få bukt med fattigdom, diskriminering og urett.
Nederst på rangstigen er dalitene, de kasteløse, som utgjør 17 % av befolkningen. De kan bli nektet å bevege seg i områdene til andre kaster, bruke samme vannkilder og besøke samme templene som de andre. Dalitbarn blir nektet å sitte foran i klasserommet. Myndighetene har vedtatt spesielle programmer for å hjelpe dem opp og fram, men mange områder hvor det bor daliter blir nedprioritert når det gjelder utbygging av elektrisitet, sanitærsystemer og vanntilførsel.
Forfølgelse er i mange tilfeller et tegn på at kristne gjør noe rett: Kirken i India hjelper de svakeste i samfunnet, lavkastene og de kasteløse, og det skaper reaksjoner. I århundrer har landets kristne vært kjent for å tjene mennesker med kjærlighet og omsorg, og de har startet skoler og sykehus for alle. Jesu budskap gir håp, og det bibelske menneskesynet om at alle er like i Guds øyne, oppleves som en utfordring for de høyere kastene. De som hverken har verdi eller muligheter i samfunnet ellers, kan oppleve friheten i Kristus.