Kongo fredag 10. desember 2021
Oppmuntret av Talibans seier i Afghanistan blir jihadister i Afrika stadig dristigere. I Kongo fortelles det om nesten daglige angrep fra islamister tilknyttet IS. Kongos kristne går en utrygg jul i møte.
Bildet viser en kirke i Beni, Nord-Kivu, etter et bombeangrep i november som skadet to kvinner. Angrepet fant sted en time før kirken skulle ha konfirmasjonsgudstjeneste. som skadet to kvinner. © Åpne Dører
Minst 30 mennesker ble massakrert tidlig i september i Ituri-provinsen av medlemmer av ADF (Allied Democratic Forces), en islamistisk ekstremistgruppe. Det kom på toppen av et raid den 29. august på en landsby i Nord-Kivu som kostet 19 mennesker livet, og drapene på 16 i et angrep tidligere samme måned.
Det er fortvilende, men sant: Jihadistiske terrorgrupper gjør seg stadig mer gjeldende i de østlige og sentrale delene av Afrika, også i land hvor flertallet regner seg som kristne – som i Uganda, Kongo, Tanzania, Kenya og Mosambik. Felles for alle disse landene er at myndighetene enten ikke kan – eller ikke prioriteter – å bekjempe terrorismen. Og felles for dem, ifølge Åpne Dørers analytikere, er at Talibans seier i Afghanistan gir dem økt tro på at de vil lykkes – bare de er aggressive nok.
I Kongo har ADF har vært til stede i flere tiår; de har drept og kidnappet kristne, og de har trent og sendt jihadister til andre land i Afrika. For noen år siden ble det også avslørt hvordan ADF´ systematisk kidnappet foreldreløse barn helt ned til niårsalderen, for så å trene dem opp til å bli barnesoldater. Etter at ADF i 2019 lovte troskap mot IS, har antall angrep mot kirker og kristne i Kongo økt.
Kongo ligger på 40. plass på Åpne Dørers World Watch List for 2021. Det var første gang Kongo havnet blant ‘topp 50’.
«Disse overveiende kristne områdene blir angrepet av ekstremister med en tydelig islamistisk agenda», sier Illia Djadi, Åpne Dørers senioranalytiker for trosfrihet i Afrika sør for Sahara. «Det er en påminnelse om hva som skjer i andre deler av Sahel-regionen», sier han. «Tenk bare på grupper som Bobo Haram i det nordøstre Nigeria. Ideologien og agendaen om å etablere et ‘kalifat’ i regionen og framgangsmåten er den samme, og vi ser hvordan de påfører uskyldige mennesker de forferdeligste lidelser».
«Det virker kanskje underlig at islamistgrupper som ADF betrakter et område med 95 % kristne som aktuelt for et ‘kalifat’», kommenterer Ole Petter Erlandsen, faglig leder i Åpne Dører. «Noe av grunnen kan være de rike naturressursene, som har vært Kongos svøpe, og som har gjort landet fristende for ekstremister. Blant annet er landet rikt på kobolt, som er en nødvendig ingrediens i den voksende batteriindustrien».
Og terroren virker – i alle fall på kort sikt. Den katolske nyhetstjenesten Independent Catholic News hevder at andelen av muslimer i den østlige delstaten Beni har gått opp fra 1 % til 10 % i løpet av de siste årene. «Det fantes ikke mange muslimer i det østlige Kongo før islamistene kom og erklærte sharia i det selverklærte kalifat-området mellom Beni, Eringeti og grensa mot Uganda». Det forteller en lokal kirkeleder, som ønsker å være anonym, til Åpne Dører.
Opprinnelig kommer ADF fra Uganda, og kjernen besto av soldater fra den brutale diktatoren Idi Amins styrker fra før han ble styret i 1979. Men ‘gamlelandet’ Uganda er ikke glemt - 16. november opplevde Uganda to ADF-ledede selvmordsangrep i hovedstaden Kampala, ett av dem like ved parlamentet. Tre mennesker ble drept og 30 skadet, fire av dem alvorlig. Bare tre uker før gjennomførte ADF et tilsvarende angrep mot en restaurant i utkanten av byen.
2019 var året hvor Kongo for første gang hadde en fredelig og demokratisk maktovertagelse da Felix Tshisekedi overtok etter Joseph Kabila. Men heller ikke Tshisekedi har klart å få slutt på volden. I mai i år erklærte myndighetene unntaktstilstand i provinsene Nord-Kivu og Ituri, uten at dette har vært tilstrekkelig. Bare siden da er 750 drept og tusener drevet på flukt i disse områdene. Til sammen fem millioner kongolesere har de siste årene måttet flykte fra hjemmene sine. De flykter ikke bare fra ADF, selv om 40 % av volden kommer fra denne gruppen, men også fra de andre 120 væpnede gruppene som finnes i landet – noen av dem etnisk basert, andre med en islamistisk agenda.
Landets enorme naturressurser kunne gjort Kongo til et velstående land, mener ekspertene. Men vanstyre, etniske konflikter og islamistisk ekstremisme har gjort Kongo til et av verdens fattigste – og til et utrygt område for kristne. Det er derfor viktig å be for folket og de kristne i Kongo: