Irak fredag 17. desember 2021
Julen er en tid hvor familien samles for å feire Jesu fødsel. Men på grunn av sin modige tro på den samme Jesus, har kristne flere steder i verden tomme stoler rundt julebordet. En av dem er Rafif fra Irak. Hennes far ble drept i et angrep mot kristne. Hun må dermed vokse opp uten sin fars kjærlighet. Bibelundervisning, støttet av Åpne Dører gjennom en lokal partner, hjelper barn som Rafif til å møte forfølgelsens stormer.
Reinsdyrører, glitterkjole og et stort smil; Rafif er 100 % klar for jul. Hun viser oss huset hvor hun bor sammen med moren og besteforeldrene. Hun står på tå for å henge pynten på juletreet og peker på de lystige juledekorasjonene som er overalt.
«Julen er nydelig!», utbryter Rafif. «Du fniser, du ler – og viktigst av alt; du er sammen med mennesker du er glad i.»
Samtidig er det én Rafif alltid savner i julen; faren. Hun kneler ved siden av en julekrybbe med figurer av Josef og Maria, og selvfølgelig det lille Jesusbarnet. «Pappa lagde denne», forteller hun. «Jeg kjente ham aldri, men ved å sette opp denne julekrybben hvert år, føler jeg at han er her.»
![]() |
![]() |
![]() |
For elleve år siden, mens hun fremdeles var i morens mage, var pappa Raddif på vei til jobb. Han hadde en butikk i nærheten av universitetet i Mosul. Det så ut til å bli en helt vanlig dag, men plutselig ble alt snudd på hodet. Raddif var den første som oppdaget eksplosivene, som var klargjort for å gå av ved bussholdeplassen til universitetet. Dette var stoppestedet for bussene som fraktet kristne studenter fra den omkringliggende landsbyen.
«Da pappa så bomben, løp han mot bussen. Han vinket og ropte til studentene: ‘Ikke rør dere, ellers vil vi alle dø!’» Bussjåføren fikk stanset studentene, og bare ett liv gikk tapt blant de unge. Men pappa Raddif betalte med sitt eget liv for denne modige handlingen.
«De hatet kristne», svarer Rafif når vi spør hvorfor ekstremistene angrep de kristne på bussen. «De ønsket å få de kristne ut av dette landet og denne verden. Derfor prøvde de å drepe dem.»
Rafifs kirke er pyntet til jul. Foreldre kommer og slipper av barna, som løper til sine venner. For henne kan disse øyeblikkene være ekstra smertefulle. «Jeg savner pappa. Spesielt når jeg hører vennene mine fortelle: ‘Pappa gjorde dette med meg, pappa tok meg med på det’», forteller hun. «Jeg har spurt Gud: ‘Hvorfor tok du faren min? Hvorfor?’»
Selv om de fleste barna på senteret fremdeles har sin egen far hjemme, er ingen av dem fremmede for forfølgelse. De som er mellom 8 og 12 år, deler alle grusomme minner fra tiden da islamske ekstremister overtok Nineve-sletten i 2014.
Noen opplevde å se kirken sin bli forvandlet til en flyktningleir over natten. Andre har fortsatt mareritt om menn med langt skjegg som tok selv de få myntene de hadde i lommene, etter å ha måtte flykte fra hjemmene sine. Mange kom aldri tilbake til huset de flyktet fra; Rafif er en av disse. Hjembyen Mosul anses fremdeles som utrygg for kristne.
For titusenvis av kristne barn i Irak er det viktig å få et personlig forhold til Frelseren som ble født i en stall. Åpne Dører ønsker å investere i disse barna gjennom lokale partnere og kirker. Gjennom god undervisning vokser barna i sitt forhold til Herren slik at de kan stå sterke gjennom stormene.
«Dersom vi ikke støtter disse barna åndelig, vil de ikke kunne overvinne smerten og lidelsen de møter», forteller Moshriq, hovedlæreren på senteret. «Det er viktig at barna føler seg hjemme i menigheten og at historiene blir deres egne. Vi starter åtte uker før jul og sender dem daglige nettleksjoner om hvorfor vi feirer denne høytiden. Vi fortsetter våre ukentlige møter, og hjelper barna til å gjenfortelle juleevangeliet med egne ord, eller gjennom lek. Første juledag deltar de i julegudstjenesten.»
Undervisningen hjelper også Rafif til å bearbeide det som skjedde med faren. «I Bibelen er det historier hvor mennesker redder andres liv», forteller hun. «Når jeg hører disse historiene, tenker jeg: ‘Det er pappa! Han døde også for å redde andre, akkurat som flere i Bibelen.’» Gjennom undervisningen har Rafif blitt bedre kjent med bibelfortellingene.
«Det viktigste jeg har lært i undervisningen, er at Gud alltid er med meg – Han forlater meg ikke!»
Moshriq samler barna. Midt i mørket dette landet har opplevd, har barna funnet sitt lys: Jesus, som kom til jorden og som fremdeles er med oss. «I dag er vi samlet for å glede oss. Fienden er beseiret og vår frykt er tatt bort. Jesus ble sendt fra himmelen. Ære til Gud som sendte Ham til oss.»
2. mai 2010 gikk to bilbomber av i nærheten av en konvoi på rundt 20 busser fulle av kristne studenter som reiste fra Qaraqosh til universitetet i Mosul. Radiff Hashim Yousif, Rafifs far, døde umiddelbart. Titalls studenter ble skadet. En student, Sandy fra Qaraqosh, døde senere av skadene.
![]() |
![]() |
![]() |