Muslimske ekstremister fortsetter med å oppildne befolkningen til å begå vold imot kristne. I nord bekjemper regjeringen Boko Haram, mens gjetere fra Hausa-Fulani begår overgrep i det sentrale Nigeria.
Motstanden mot Kristne spres som oftest gjennom radikal islamistisk lære og praksis. Islams dominerende rolle i det nordlige Nigeria forsterker denne utviklingen, mens kristne fremdeles er en majoritet i sør. Rivaliseringen mellom etniske grupper i sør og nord har ofte påvirket forfølgelsen av kristne. Radikale militære grupper som Boka Haram og muslimske hausa-fulanere med nomadisk bakgrunn har vært spesielt aktive i forfølgelsen av kristne i Nord-Nigeria og i Midtbeltet.
Volden i Midtbeltet synliggjør utviklingen der voldelig forfølgelse av kristne i landet sprer seg sørover. I tillegg er det vidstrakt korrupsjon på alle nivåer i regjeringssystemet, og kriminelle grupper, organisert etter etniske linjer, er aktive i menneske- og narkotikasmugling. Både korrupsjon og kriminalitet påvirker tidvis forfølgelsen av kristne.
I sør blir religionsfriheten respektert, mens i nord og i Midtbeltet lider kristne av vold fra militante islamistiske grupper. Volden fører ofte til tap av liv, fysiske skader og tap av eiendom. Kristne har som et resultat av dette mistet landområder og levebrød.
I de nordlige statene med Sharialovgivning opplever kristne diskriminering og utestengelse fra samfunnsliv som annenrangs borgere. Kristne med muslimsk bakgrunn møter også avvisning fra sin egen familie og press på å gi opp troen.
Korrupsjon har utarmet staten og gjort den til et dårlig redskap for å beskytte kristne mot vold fra grupper som Boko Haram. Noen ganger er kirker brukt for å hvitvaske penger; kirker som blir assosiert med denne type kriminelle aktiviteter og mottar gaver fra kriminelle velgjørere blir ofte mål for voldskriminalitet.
Fem landsbyer, hovedsakelig befolket av kristne, ble 13. November 2016 angrepet i området Kauru i midtbeltestaten Kaduna sør i landet. Angrepet ble trolig utført av muslimske hausa-fulaniere med nomadisk bakgrunn, og 45 personer døde. Mer enn hundre hus og åtte husmenigheter ble også brent ned i angrepene.
I et annet angrep 7. september 2017, ble 20 kristne nigerianere drept i landsbyen Ancha Bassa i delstaten Plateau. Muslimske hausa-fulaniere med nomadisk bakgrunn er mistenkt for angrepene.
En kirke i byen Onitsha sør i landet, ble 20. juli 2017 angrepet av bevæpnede menn som drepte 12 og skadet 18[1]. Angrepet ses i sammenheng med en gjengkrig som involverer en rik velgjører i menigheten.
[1] See: https://www.nytimes.com/2017/08/08/world/africa/nigeria-ozubulu-church-attack.html.
Leder: President Muhammadu Buhari
Befolkning: 191,8 mill.
Kristne: ca. 95,9 mill.
Hovedreligion: Kristendom/Islam
Regjeringsform: Føderal republikk
Plassering: 14
Siste år: 12
Score: 77/100
Siste år: 78/100
Nigeria 23. april 2018
Women to women skrev i sitt nyhetsbrev i 2013, 2014 og 2017 om Deborah fra Nigeria. Det er seks år siden mannen og sønnen til Deborah ble skutt og drept av Boko Haram. De to døtrene hennes, Tabita og Sarah ble bortført foran øynene hennes. Tilbake satt Deborah, traumatisert og deprimert.
Nigeria 29. mai 2018
I 1989 vedtok islamske land i Afrika, inkludert land med tilnærmet muslimsk majoritet eller stor minoritet, at deres mål er å gjøre Afrika til verdens første islamske kontinent. Flere islamske grupper, både terroristgrupper som Boko Haram i det nordøstlige Nigeria og al Shabaab i Somalia, og islamske regimer, som i Sudan, gjør sitt ytterste for å virkeliggjøre Abuja-erklæringens visjon, med støtte fra Saudi-Arabia. Støtten består i alt fra finansiering av skoler, gedigne islamske kultursentre og moskeer og radikal islamistisk undervisning til forretningsforetak. Når myndighetene åpner dørene -eller i alle fall ikke stenger dem – er islamister klare til å gå inn.
Nigeria 26. september 2018
Boko Haram har henrettet en kidnappet hjelpearbeider, en 25 år gammel jordmor som jobbet i tilknytning til Røde kors. Nå truer de med å drepe den kidnappede kristne tenåringen Leah Sharibu og to andre gisler. De to andre er også hjelpearbeidere.